MENNESKET FRA PESTERA CU OASE

I 2002 blev der fundet fossiler af hvad der formodes at være en ung mand i Pestera cu Oase hulen i Rumænien. Alderen på fossilerne er ca. 42.000 år. Fossilerne er blevet tolket som repræsenterende Homo sapiens og er dermed de ældste, fossile spor efter det moderne menneske i Europa. Mange antropologer, herunder ikke mindst amerikaneren Erik Trinkhaus, har set neandertaltræk hos fossilerne og derfor opfattet disse som resterne efter en hybrid mellem Homo sapiens og neandertalere.

Nu er der udvundet DNA fra fossilerne, og det viser sig noget overraskende, at omkring 10% af DNA’et stammer fra neandertalere (mod 2-3% hos nulevende europæere). Ydermere viser analyserne, at Pestera cu Oase mennesket har arvet neandertal-DNA’et i store fragmenter, hvilket indikerer, at hybridiseringen (opblandingen) kun er sket nogle få (6) generationer tilbage. Dette betyder igen, at opblandingen må være sket i Europa senere end den veldokumenterede opblanding i Mellemøsten, da Homo sapiens var på vej ud af Afrika for omkring 60.000 år siden. En af Pestera cu Oase menneskets tip-tip-tip oldeforældre var altså neandertaler.

Et andet tidligt Homo sapiens individ er repræsenteret ved fossiler fra Kostenki (Kostenki 14) i Rusland; her er andelen af neandertal-DNA som hos nulevende europæere. Dette viser, at Kostenki-individet er en direkte forfar til de moderne europæere, mens Pestera cu Oase mennesket er en blindgyde, der ikke har bidraget til de moderne europæere. Årsagen til det sidstnævnte er ikke klarlagt, men måske havde Pestera cu Oase mennesket stærk nedsat fertilitet?

Pestera cu Oase hulen

Pestera cu Oase hulen

Pestera cu Oase fossilerne

Pestera cu Oase fossilerne