ALES HRDLICKA 1869-1943

Aleš Hrdličkaales hradlica var en tjekkisk antropolog, der fra 1881 bosatte sig i USA og arbejde der resten af sit liv. Han blev født i den lille by Humpolec lidt øst for Prag. Tjekkiet var dengang en del af det Østrig-ungarske rige,

Mellem 1898 og 1903, i forbindelse med en videnskabelig rejse på tværs af Amerika, blev Hrdlička den første, der foreslog, at Amerika var blevet koloniseret fra Østasien: Han argumenterede for, at indianerne havde krydset Beringstrædet for omkring 3.000 år siden. Hans argumentation var delvist baseret på studier af skeletter fra Mongoliet, Tibet, Sibirien, Alaska og Aleuterne.

Aleš Hrdlička grundlagde og blev den første curator af den fysiske antropologi på Smithsonian Institution National Museum of Natural History i Washington D.C. in 1903. Han grundlagde desuden tidsskriftet American Journal of Physical Anthropology.

 

Aleš Hrdličkas ”europæiske hypotese

Hrdlička interesserede sig for menneskets oprindelse. Han afviste den vidt udbredte opfattelse, at menneskets vugge skulle have stået I Asien. I stedet argumenterede han for, at menneskets var oprindet i Europa, da de ældste kendte fossiler af menneskets var fundet på dette kontinent. Hrdlička afviste neandertaleren som en selvstændig art og udviklede i stedet en idé om neandertalerne som en fase i evolutionen af Homo sapiens (neandertalfase-hypotesen). Han udtalte i 1916: ”Min overbevisning er, at neandertaleren blot er en fase i en mere eller mindre gradvis udviklingsproces af mennesket til dets nuværende form”. I 1927 var Hrdlička inviteret til at holde den årlige Huxley Memorial Lecture i The Royal Anthropological Institute i London. Titlen på hans foredrag var The Neanderthal Phase of Man.

Men Hrdlička stod næsten alene med disse synspunkter, og i dag er hans hypotese helt afvist og erstattet af Out-of-Africa-teorien

Mindesmærke over byens store søn i Humpolec

Mindesmærke over byens store søn i Humpolec