Brillenhöhle

Brillenhöhle er en grotte i udkanten af Blaubeuren, Achtal, Baden-Württemberg, Tyskland. Den lille by Blaubeuren ligger ved vej 28 mellem Stuttgart og Ulm, 18 km vest for sidstnævnte. Midt i byen er der et vejkryds, hvor der drejes mod syd ad vej 492, der følger den lille flod Ach til Schelklingen (7 km). Skråt overfor banegården, der ligger på venstre hånd, når man kommer fra nord, ligger en lille P-plads på højre siden af vejen (300 m fra vejkrydset).

Stien til Brillenhöhle

Stien til Brillenhöhle

100 m længere fremme er der en sti op til hulen, et lille skilt viser vejen. Opgangen kan også lokaliseres ved hjælp af en tankstation, der ligger 50 m længere mod syd på den modsatte side af vejen (se kortet). Det går stejlt op gennem skoven (det første stykke af stien er en trappe), og opturen tager ca. 15 min. Stien er nem at følge, og hyppig skiltning sikrer, at man ikke går forkert. Selve grotten har to indgange, der begge er spærret af et gitter. Fra grotten er der god udsigt over Achtal.

Fundhistorie
Grotten er udgravet af den tyske arkæolog Gustav Riek i årene 1955-1963.

Stien til Brillenhöhle

Stien til Brillenhöhle

Datering
Et skilt ved grotteindgangen fortæller, at grotten har været beboet fra for 28.000 til for 12.000 år siden. Fundene fra hulen stammer først og fremmest fra dén øvre palæolitiske periode, der kaldes Gravettien (32.000 – 24.000 år før nu). Der er gjort enkelte fund fra den foregående periode (Aurignacien).

Beskrivelse
Grotten har utvivlsomt været beboet i dele af eller hele Gravettien, der var en relativ mild periode under sidste istid, hvor store dele af Central-, Øst- og Sydeuropa var beboet. Der er fundet talrige redskaber, formodede spydspidser og smykker fremstillet af sten, knogle og elfenben. Der er ikke gjort fossilfund af mennesker.

Indgangen til Brillenhöhle

Indgangen til Brillenhöhle

Opbevaring
Württembergischen Landesmuseum, Stuttgart; Staatlichen Naturkundemuseum, Stuttgart; Urgeschichtlichen Museum, Blaubeuren og Ulmer Museum.

Diverse
I Centraleuropa, ikke mindst langs Donaus øvre løb, er der gjort bemærkelsesværdige fund af smykker, musikinstrumenter og andre kunstgenstande fra den første del af øvre Palæolitikum (Aurignacien og Gravettien). Fundene herfra er generelt noget ældre end de berømte hulemalerier fra Franco-Cantabrien og stammer fra den allerførste tid, hvor tidlige moderne mennesker (Homo sapiens eller Cro-Magnon) levede i Europa.

Lokaliteten er sidst besøgt i 2002.

Ved Brillenhöhle

Ved Brillenhöhle

Udsigt fra Brillenhöhle

Udsigt fra Brillenhöhle

 

 

 

 

 

 

Referencer
1. Journal of Human Evolution 44: 331-371, 2003.
2. Aktuel Arkæologi 1 (3): 16-23, 2003.

Redskaber fra Brillenhöhle

Redskaber fra Brillenhöhle