TALHEIM

Lokalitet
Talheim er en landsby ca. 10 km syd for Heilbronn i det sydvestlige Tyskland. Motorvej 81 (E41) følges mod syd fra Heilbronn. Afkørsel 11 benyttes, herfra er der 7-8 km til Talheim. Man følger vejen lige igennem byen og vest ud af den mod Lauffen. I byens vestlige udkant ligger en gård op til højre (familien Schock), 750 m fra bymidten. Adressen er Im Pfädle 1. Fundstedet er i bondens køkkenhave, intet at se i dag.kort

Massegraven ved Talheim, rekonstueret på museet, Neandertal

Massegraven ved Talheim, rekonstueret på museet, Neandertal

Fundhistorie
Lokaliteten blev opdaget i 1983 ved en tilfældighed i forbindelse med omlægning af gårdens køkkenhave. Udgravninger har især fundet sted i 1983 og 1984.

Familien Schocks gård - fundsted for massegraven

Familien Schocks gård – fundsted for massegraven

Køkkenhaven på Schocks gård - fundsted for massegraven

Køkkenhaven på Schocks gård – fundsted for massegraven

Køkkenhaven på Schocks gård - fundsted for massegraven

Køkkenhaven på Schocks gård – fundsted for massegraven

Datering
Neolitikum, 7.500 år før nu. Konteksten er LBK (lineær båndkeramik, den tidligste bondekultur i Centraleuropa).

Beskrivelse
Fundet udgøres af en massegrav indeholdende 34 mænd, kvinder og børn, der alle har lidt en voldelig død. De fleste er dræbt med øksehug mod baghovedet; tre af de døde var desuden skudt ned med pil bagfra. Fundet er det mest dramatiske af sin art

Opbevaring
På museet i Neandertal ved Düsseldorf er der en lille udstilling om fundet.

Diverse
Lignende fund er gjort i bl.a. Offnet-höhle, vestlige Bayern, Schöneck-Kilianstädten nær Frankfurt am Main og i Schletz, nedre Østrig.

Referencer
1. J. Wahl und H.G. König: Anthropologisch-traumatologische Untersuchung der menschlichen Skelettreste aus dem bandkeramischen Massengrab bei Talheim, Kreis Heilbronn. I: Fundbe-richte aus Baden-Württemberg Band 12, side 65-193. Stuttgart 1987.

Talheim

Talheim

Talheim

Talheim