Lokalitet
Châtelperronien-lokalitet i det centrale Vestfrankrig (Charente Maritime) mellem Saintes og Cognac. , blev opdaget i 1979 af . Lokaliteten er en hule, La Roche á Pierrot, ved den lille by Saint-Césaire. Hulen rummer sekventielle lag fra Moustérien, Châtelperronien og Aurignacien.
Fundhistorie
Lokaliteten blev opdaget af Francaise Lévêque i 1979.
Datering
Francaise Lévêque fandt i 1979 et partielt skelet, der med termoluminescens er dateret til 36.000 år før nu.
Beskrivelse
Det mest interessante ved Saint-Césaire er et partielt neandertalskelet, der som ovennævnt blev fundet i hulen, La Roche á Pierrot, i 1979. Skelettet stammer formentlig fra en ung mand. Kraniet bærer en ophelet fraktur, der mest sandsynligt er udtryk for vold med et skarpt instrument. Læsion var dog med stor sandsynlighed ikke dødelig.
Der er siden fundet endnu et partielt neandertalskelet i La Roche á Pierrot. Der er også fundet typiske Châtelperronien-redskaber bl.a. knive, pilespidser af knogle samt perforerede dyretænder.
Saint-Césaire lokaliteten var det første sted, hvor man fandt neandertalfossiler sammen med typiske Châtelperronien-artefakter, hvilket gav ophav til idéen om, at neandertalerne stod bag Châtelperronien-kulturen. Senere er der gjort tilsvarende fossilfund ved Arcy-sur-Cure.
2 km nord for Saint-Césaire ved den lille by Saint-Bris-des-Bois ligger Musée des Bujoliers, der har en udstilling om lokaliteten. Desuden rummer museet en udstilling om geologi, keramik og alment om menneskets udvikling.
Det originale Saint-Césaire kranium er opbevaret i Bordeaux.
Diverse
Lokaliteten er sidst besøgt i 2001.
Referencer
- F. Lévêque, B. Vandermeerch: C R Acad Sci 291: 187-189, 1980.
- E. Trinkaus et al.: Proc Natl Acad Sci USA 95: 5836-5840, 1998.
- C.P.E. Zollikofer et al.: Proc Natl Acad Sci USA 99: 6444-6448, 2002.